Forsvarer millionbeløb til tidligere politikere: - De har ydet et stort bidrag

18 tidligere politikere i Inatsisartut får fortsat løn, selvom de ikke blev genvalgt. Og det er på sin plads, lyder det fra flere politikere.
Aqqalu C. Jerimiassen Atassut og Erik Jensen Siumut. Foto © : KNR
21. maj 2025 10:52

3,6 millioner kroner. 

Det beløb modtager 18 tidligere politikere samlet, efter at de ikke blev genvalgt til Inatsisartut ved valget den 8. marts. Det viser en aktindsigt, som KNR har fået.

For selvom de 18 personer ikke længere møder ind i Inatsisartut, modtager de fortsat løn. Tidligere medlemmer af Inatsisartut modtager nemlig en fratrædelsesgodtgørelse, hvis de ikke bliver genvalgt, selv hvis de allerede har fået nyt job. Beløbet afhænger af, hvor længe vedkommende har siddet i Inatsisartut.

Og der er blandede meninger om ordningen. Det viser en rundspørge, som KNR har foretaget blandt partierne.

Spørger man Siumuts Erik Jensen, der selv modtager fratrædelsesgodtgørelse, er ordningen på sin plads.

- Jeg mener, at politikerne er berettiget til det. Derfor mener jeg ikke, at vi skal sætte spørgsmålstegn ved ordningen. Når man udskifter valgte repræsentanter, skal man følge lovgivningen, og det indebærer udbetaling af disse beløb, siger Erik Jensen og tilføjer:

- Vi ved jo, at disse personer har ydet et stort bidrag til samfundet.

Det er en forpligtelse

Aktindsigten, som KNR har fået, viser, at en tidligere politiker modtager godt 38.000 kroner om måneden i eftervederlag. Men det er individuelt, hvor mange måneder de får eftervederlag, og dermed præcist hvad beløbet lander på.

Efter valget i marts er der to tidligere medlemmer, som vil få udbetaling i et år – også selvom de allerede har fået nyt job.

Løn for fratrædende politikere efter valget

  • 18 tidligere politikere blev ikke genvalgt til Inatsisartut efter valget i marts 2025. De modtager fortsat løn, da der er en fratrædelsesgodtgørelse for tidligere politikere.
  • Ifølge en aktindsigt, som KNR har fået, modtager de 18 tidligere politikere i alt 3,6 millioner kroner.
  • To tidligere medlemmer af Inatsisartut vil modtage løn i et helt år, én i 10,5 måneder, én i otte måneder og 10 dage, fem personer i seks måneder, og to personer i tre måneder.
  • Derudover modtager syv suppleanter til Inatsisartut også løn.

Da det er en lovbestemt ordning, støtter Erik Jensen fortsat denne praksis.

- Fratrædelsesgodtgørelser er en forpligtelse, og når man har arbejdet politisk, kan det være meget svært at få job i andre virksomheder her i landet. Det skyldes, at mange mennesker har oplevet problemer med at skifte til det private erhvervsliv på grund af politiske holdninger eller forudindtagede opfattelser, siger han.

Et krævende arbejde i politik

Også Atassuts formand, Aqqalu Jeremiassen, mener, at fratrædelsesgodtgørelsen er på sin plads. Det kræver nemlig store personlige ofre, når man arbejder som folkevalgt.

- Det koster meget på det personlige plan at arbejde i politik. Man bliver set anderledes på, udsættes for pres, kritik, nedgørelse og meget mere. Derfor er det nødvendigt med en form for kompensation, så man gradvist kan vende tilbage til et normalt liv og komme videre fra det politiske arbejde, siger han.

Erik Jensen er enig med Aqqalu C. Jerimiassens forslag og mener, at drøftelsen om at fratage medlemmer deres vederlag ikke er passende for Siumut.

– Valgte personer, som for eksempel dem med store udfordringer som børnefamilier i distrikterne, der har ofret meget ved at forlade deres familier, fortjener ikke en sådan tilgang. Vi mener ikke, at det er rimeligt at tale om at fratage dem deres økonomiske vederlag, som om de skulle straffes, siger Erik Jensen (S).

I den kommende artikel vil du kunne læse, hvad Naleraq, Inuit Ataqatigiit og Demokraterne mener om vederlag til medlemmer, der forlader Inatsisartut