Forslag følger ikke tradition

Ekspert i stednavne i Sprogsekretariaret er uenig med Karl Lyberths forslag om navngivning af grønlandske steder. Men hun hilser debatten om navngivning velkommen.
Skrevet af Noah Mølgaard
02. december 2011 09:47

Der er områder i Grønland, der opkaldte efter kendte byer, ekspeditionsmedlemmer eller sponsorer til ekspeditioner. Siumuts Karl Lyberth efterlyser mere grønlandsk klingende navne, men hans forslag til stednavne er ikke helt i tråd med den grønlandske tradition for navngivning af steder, mener en ansat i  Oqaasileriffik med indgående kendskab til stednavne.

Karl Lyberth foreslår blandt andet, at man kunne kalde Danas Banke, der ligger i farvandet mellem Qeqertarsuatsiaat og Paamiut for Tuusip imarsua. Et andet forslag er, at man kunne kalde Franske øer i Nordøstgrønland for Lumumbap qeqertai efter Sisimiuts kendte medlem af landsrådet Jørgen C.F. Olsen, som også blev kaldt Lumumba.

Men forslaget er ifølge ekspert i stednavne ikke helt i tråd med den grønlandske tradition for navngivning af steder. Grønlandske steder har nemlig fået deres grønlandske navne efter stedets beskaffenhed. Man kan tage Sarfannguit ved Sisimiut som eksempel, der ligger i et smalt stræde, der skaber meget tidevandsstrøm. Og man kan tage Ilulissat som eksempel, der har fået navnet efter de mange isfjelde i området.

Traditionen for den måde at kalde steder på, er også kendt fra andre Inuit områder i arktis. Man kalder halvø for Nuussuaq i Grønland, mens man kalder det Nuvujjuaq i Canada og Nuvuk i Alaska.

Man har også kaldt steder på grund af begivenheder. Man kan tage Pituffik som eksempel, der betyder fortøjningssted. Det er på grund af, at man i tidernes morgen har fanget hvaler fra stranden og bundet rebet fast på en stor sten.

- Hvis vi skal begynde kalde steder som Karl Lyberth foreslår, så går vi væk fra den spændende og inspirerende måde inuit har kaldt steder på. Vi vil blot følge den udenlandske måde at kalde steder på, hvis vi skal følge Karl Lyberths forslag, siger Lisathe Møller Kruse fra Oqaasileriffik.

Hun understreger, at navngivning af steder bliver afgjort i Nævnet for navngivning af steder, og er derfor ikke et politisk spørgsmål. Nævnet har medlemmer, der er udpeget af Naalakkersuisut og sprognævnet.

Men Lisathe Møller Kruse hilser Karl Lyberths debatoplæg velkommen. Karl Lyberth mener, at det er på tide at drøfte mere grønlandsk klingende navne til steder, nu hvor der er indført Selvstyre i Grønland.

Her er eksempler på stednavne, som ifølge Karl Lyberth kunne have mere grønlandsk klingende navne: Fynske Alper, Køge Bugt, Germania Land, Nyeboe Land, Washington Land, Inglefield Land, Nuna Kunngissaq Frederik, Kap Prins Knud, Watkins Bjerge, Prinsen af Wales Bjerge, Hertugen af Orléans Land, Kong Christian IX Land, Cap Ravn, Liverpool Land, Lille Pendulum, Walterschausen Gletscher, Academy Gletscher, Carlsberg Fjord, Kejser Frans Josef Fjord, Norske Øer, Franske Øer, Danas Banke, Fyllas Banke, Lille Hellefiske Banke, Bildsøe Nunatakker, Alabama Nunatakker ogYmer Nunatak.