Klimaændringer, menneskeskabte forandringer, invasive planteædere, rovdyr og sygdomme truer moskusokser over hele verden.Foto: budgora/Flickr Creative Commons

Forskning: Usikkerhed om antallet af moskus i Grønland

I alle lande møder moskusokserne i dag nye trusler.

En gruppe moskusokseeksperter har kortlagt antal, udvikling og udbredelsen af moskusokserne i hele verden. Det er seniorforsker Christine Cuyler fra Grønlands Naturinstitut, der har ledet projektet.

Det oplyser Naturinstituttet i en pressemeddelelse. 

Hvor mange moskusokser, der præcist er i Grønland, ved forskerne ikke. Der er både kunstigt udsatte dyr på vestkysten og naturligt forekommende i Nordøstgrønland.

Så vidt forskerne ved, er der 12 moskusbestande - men forskerne konkluderer, at det er ukendt, om antallet i Grønland er stigende eller faldende.

"Et svært landsskab samt økonomiske begrænsninger" udfordrer arbejdet med effektivt at tælle dyrene i Grønland, og optællingerne er usystematiske, oplyser Naturinstituttet selv om dét arbejde. 

Forskerne påpeger, at "der er et akut behov for at øge hyppigheden og standardisere de nuværende moskustællinger, og ikke kun i Grønland men på tværs af landegrænser, så det bliver lettere at sammenligne udviklingen." 

Forskere: Klimaforandringer truer

De største udfordringer for moskusoksen generelt er klimaændringer, menneskeskabte forandringer, invasive planteædere, rovdyr og sygdomme. I de arktiske egne opleves der i øjeblikket et skift med nye plantearter. Forurening udgør også en trussel imod moskusbestandene.

Endnu en trussel for moskusokserne i fremtiden kan blive, at moskusuld bliver endnu mere attraktivt end nu. Det bliver også kaldt for 'arktisk guld', og ifølge forskerne findes der allerede eksempler i Grønland på dyr, der er blevet nedlagt kun for skindets skyld.

I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at de kunstigt udsatte bestande, som dem man ser i Vestgrønland, er vokset indenfor de sidste årtier. Der er 55 kendte bestande af moskusokser i verden, og det svarer til i alt cirka 170.000 dyr.

De kunstigt udsatte bestande er inden for de sidste årtier vokset. De naturligt forekommende bestande på eks. Ellesmere Island og fastlandet i Canada er også vokset.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt