Forskerne, som deltager i undersøgelsen, mødes første gang i august.

Forskere undersøger kriminalitet i Grønland

Hvordan arbejder forfattere og medier med kriminalitet her i landet? Det har en ny forskningsgruppe fra Ilisimatusarfik sat sig for at undersøge.

Kriminalitet er et stort emne her i landet.

I de seneste par år er anmeldelser om kriminalitet steget markant.   

Ifølge politiets seneste tal, var der sidste år 1394 voldsanmeldelser, og det er en stigning på 49 procent i forhold til året før. Samtidig er anmeldelser om seksuelle overgreb steget fra 207 til 240.

Nu vil en gruppe forskere undersøge hvordan folk opfatter kriminalitet her i landet. 

- Vi vil gerne udforske blandt andet de billeder vi har af kriminalitet, sådan så vi ikke kun opfatter som objektiv opfattelse af kriminalitet er og forståelse, men også hvordan vi diskutere om det, hvordan vi taler om det i medierne, altså i det hele taget hvordan taler vi om kriminalitet.

LÆS OGSÅ Politi: Mere alkohol er sandsynligvis lig med flere voldssager

Det siger Anne Mette Hejlsted. Hun forsker på Ilimmarfik og skal sammen med en gruppe andre forskere undersøge kriminalitet og den måde, vi taler om det på her i landet.

Forskerne vil altså kigge på hvordan forskellige medier snakker om kriminalitet. Det kan være nyhedsmedier, podcasts, bøger eller andre. 

- For eksempel når vi taler om kriminalitet på universitet så taler vi om det på én måde, og i TV-avisen på anden måde og når det er ind i retssag, så er det også på anden måde.

Målet er, at lave et netværk i andre arktiske lande og involvere andre universiteter. Men lige nu, er det Ilisimatusarfik, der sætter rammen om forskningen.

Anne Mette Hejlsted understreger, at det er vigtigt at undersøge at man kan belyse en enkelt forbrydelse eller fænomenet hvor mange forskellige aspekter med synsvinkler der er i Arktis.

LÆS OGSÅ Truecrime podcast skal forebygge mord

-  Sådan så det bliver de forskere der arbejder med det her i område til hver dag og dem som udfordrer af det, på forskelligvis får lov til at definere hvor der er viden fundament under, siger hun.

Forskerne vil undersøge hvordan kriminalitet bliver opfattet og omtalt i Grønland.

- Jeg er litterær, hvis jeg skulle se på det, så kunne det måske være udgangspunkt af nogen der vil skrive en kriminalroman om det her, hvad vil det så kunne at give af ideer bare sådan en overskrift. Man kan også godt forestille sig, at der er nogen der skriver på det i sociale medier, hvad er det for nogen holdninger til kriminalitet der kommer frem? Der er rigtig mange forskellige aspekter, siger Anne Mette Hejlsted.

Forskerne, som deltager i undersøgelsen, mødes første gang i august.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl