Forskere: Udnyt afsmeltning til grøn energi

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Så når nu klimaændringer alligevel får Grønlands indlandsis til at smelte med stadig større fart, kan man lige så godt udnytte vandet derfra til at producere ren og grøn energi.
Skrevet af Karsten Sommer
21. marts 2011 10:26

Det er overskriften for et nyt studie, som klima- og polarforsker Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory i New Mexico og leder af Danmarks klimacenter Jens Hesselbjerg har lavet med kolleger fra ind- og udland.

Studiet er netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Climate. Det viser, at temperaturen i Vestgrønland fra i dag og frem mod 2080 vil stige 2,9 grader. Samtidig vil den årlige nedbør stige cirka 50 mm.

Det vil give en øget afsmeltning af indlandsisen og en øget afstrømning af ferskvand fra isen til havene.

Som bekendt vil det give stor risiko for havstigninger. Men det betyder også, at der er potentiale for øget produktion af vandkraft i Grønland, skriver forskerne.

Fra Kangerlussuaq vil afstrømning af ferskvand til havet stige med godt 55 procent, fra de nuværende 1.100 milliarder liter per år til 1.700 milliarder liter per år i 2080.

Det medfører, at man vil kunne producere næsten CO2-neutral energi i Kangerlussuaq og andre steder, hvor landskabet tillader etableringen af et vandkraftværk.

- Der er mange andre steder på den grønlandske vestkyst, hvor de samme tendenser omkring klima og afsmeltning synes at være de samme, siger Sebastian Mernild.

Samtidig understreger han, at der stadig er mange negative konsekvenser af afsmeltningningen fra indlandsisen.

Især er forskerne bekymrede for, at man allerede om 30 år kan nå et såkaldt tipping point, hvor Grønlands iskappe kommer så meget ud af balance, at den ikke kan gendanne sig selv, før mange hundrede, måske tusinde år efter, forusat at mennesket sørger for at stoppe al udledning af CO2 og andre drivhusgasser.