Forskere testede hajmyte på sig selv

Passer det, at man bliver 'hajfuld' af at spise grønlandshaj? Det har en gruppe forskere afprøvet.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. juli 2014 05:16

Forskere fra Københavns Universitet, Naturinstituttet og Den Blå Planet har i maj studeret grønlandshajer i Diskobugten. Det skriver Polarfronten.

Blandt andet tog de biosier og mærkede 12 hajer og udstyrede nogle af dem med satellitsendere.

Man ved ikke ret meget om den store 'dovne' haj, så forskerne håber at finde ud af mere om antallet af bestande og deres vandringsmønstre og om, hvordan de får fat på de sæler og fisk, som de spiser.

Kødet fra grønlandshajen betragtes som giftigt i Grønland, og det har forskerne også afprøvet.

- Myten går på, at når fangerne havde været ude på isen i dagevis med hundespandet, og hundene blev fodret med friskfanget grønlandshaj, så blev de hajfulde. Man kunne se et spand på 16 hunde, som alle løb i hver sin retning, og fangerne blev nødt til at tilbringe et ekstra døgn på isen, før de kunne køre hjem, forklarer John Føng Steffensen, biolog fra Marinbiologisk Laboratorium på Københavns Universitet, til Polarfronten.

Det fik forskerne til at fodre et hundespand med hajkød, men da hundene tilsyneladende ikke blev tossede, så vovede forskerne også forsøget på dem selv. Men de blev heller ikke tossede, påstår de.

John Fløng Steffensen har et bud på, hvad det er ved hajkødet, der kan gøre hundene skøre:

- En sulten slædehund kan spise en tredjedel af sin egen kropsvægt. Det svarer til, at et menneske skulle spise omkring 25 kilo hajkød for at få samme effekt. Og man kan vel sige, at ligegyldig hvad man spiser 25 kilo af, så bliver man nok småsyg og vil opføre sig underligt, siger han til Polarfronten.