Forskere sporer sodpartikler til skovbrande

Røg fra skovbrande i Sibirien og Nordamerika er at finde på Indlandisen, og det er noget skidt, fordi det får isen til at smelte hurtigere.
Skrevet af Martine Lind Krebs
20. maj 2014 08:24

Amerikanske forskere fra Dartmouth College og Desert Reseach Institute har fundet partikler fra skovbrande i Sibirien og Nordamerika i juni og juli 2012 på den grønlandske indlandsis.

De konkluderer, at kombinationen af skovbrande og højere temperaturer mellem 1889 og 2012 har fået isens overflade til at smelte i stor stil. Og der er ikke noget der tyder på, at det vil ændre sig, konkluderer de ifølge fagbladet Ingeniøren.

Det er partikler af ammonium og sort kul, som kan spores tilbage til konkrete skovbrande. De farver isen sort, og forringer derved dens evne til at refektere solens stråler i det, der kaldes albedoeffekten.

Og for at gøre ondt værre, så er det en ond cirkel. De stigende temperaturer vil føre til flere skovbrande, som vil føre til endnu flere sodpartikler på Indlandsisen.

Overfladevandet, der smelter, fører dog ikke til øget vandstand. Vandet fryser nemlig igen, men ikke som den hvide is, som vi kender.