Forskere opdager ukendte fiskearter

Islandsk kattehaj, dybhavs-tudsefisk, blåkæft og havtaske er nogle af de nye grønlandske fiskearter som forskere fra Grønlands Naturinstitut har offentliggjort på en liste over 269 nye kendte fiskearter i grønlandske farvande.
Skrevet af Karsten Sommer
10. marts 2010 04:14

Hele 57 arter er kommet til siden den seneste oversigt fra 1992. De 47 af de nye fiskearter er kendt på verdensplan, men er nye i grønlandske farvande. Til gengæld er 10 arter fuldstændig nye og ikke tidligere beskrevet af videnskaben.

Langt de fleste nye arter er dybhavsfisk, der lever på cirka 400 meters dybde og nedefter. De gælder for eksempel to nye hajarter, islandsk kattehaj og portugisisk fløjlshaj og adskillige nye dybhavs-tudsefisk.

- Det er svært at sige, om de nye fisk har noget med klimaændringer at gøre, siger fiskekurator Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum.

- Dels kan en art sagtens være fanget af en fisker tidligere, uden at forskerne har opdaget det. Dels bliver der fisket meget mere intensivt nu end tidligere - især på dybt vand, så derfor er chancerne for at fange sjældne arter større, forklarer Peter Rask Møller.

- Men fem af de nye arter er sandsynligvis kommet til på grund af øgede temperaturer, mener forskeren.

Det drejer sig om laksesild, hvilling, blåkæft, havtaske og snippe, som alle lever på relativt lavt vand, og som derfor burde være opdaget tidligere, hvis de havde været til stede ved Grønland tidligere.