Forskere: Forbyd fiskeri i det arktiske hav

Flere end 2000 forskere fra 67 lande vil have al fiskeri i det arktiske hav forbudt, indtil forskningen kan sige mere om, hvad der gemmer sig i vandet, som tidligere har været tildækket af is året rundt.
23. april 2012 12:42

Ifølge forskerne betyder den svindende havis, at op mod 40 procent af det centrale arktiske hav er isfrit og har gjort kommercielt fiskeri muligt for første gang.

Forskerne vil have alle lande, men især de arktiske - herunder Danark/Grønland, til at vedtage, at kommercielt fiskeri skal udskydes, indtil man ved nok om biologien og økologien i regionen til at kunne sætte bæredygtige kvoter.

- Muligheden for at fiske er ikke det samme som at have de videnskabelige oplysninger og forvaltningsordninger, der er nødvendige for et veldrevet fiskeri, skriver forskerne i et åbent brev, der i går blev publiceret af den amerikanske miljøgruppe Pew Environment Group.

Brevet kommer samtidig med at den arktiske Polarårs-konference i Montreal løber af stablen, der netop handler om at få lavet en politisk handlingsplan for de arktiske områder baseret på videnskabelige resultater.

Fra Grønland er der deltagere fra Selvstyret, ICC, Ilisimatusarfik og Natur-instituttet og fra det danske Folketing.