Forskere appellerer til arktiske miljøministre

De arktiske udenrigsministre har kun tre en halv time til at drøfte de arktiske spørgsmål, når de i næste uge mødes i Nuuk. Og det er for lidt til at håndtere miljøudfordringerne, mener en række forskere, der foreslår, at ansvaret for miljøet overgår fra udenrigsministrene til miljøministrene hos de 8 medlemslande.
Skrevet af Karsten Sommer
07. maj 2011 15:58

Klima- og miljøtruslerne i Arktis er alarmerende. Sådan lyder budskabet møde fra 400 forskere, der netop har gjort status over udfordringerne i Arktis.

- For os politikere er budskabet højt og tydeligt: Vi kan ikke vente med at handle, sagde Sveriges miljøminister, Andreas Carlgren, da han i går talte på sidstedagen af Arktisk Råds Miljøprogram AMAP´s konference om arktisk klima og miljø i København.

Carlgren karakteriserede de fremlagte undersøgelser som "alarmerende", både med hensyn til de ventede stigninger i havenes vandstand og med belastningen af de arktiske økosystemer med miljøgifte såsom kviksølv, der i sidste ende påvirker de arktiske befolkningers sundhed.

Den udvikling kræver politisk handling nu, var hovedbudskabet fra de 400 forsamlede forskere forud for udenrigsministermødet i Arktisk Råd i Nuuk.