Forskere advarer mod fedtskat

Fra den 1. juli skal danskerne til at betale en ekstra afgift, hver gang de køber smør, kød, kødpålæg eller andre fødevarer med mættet fedt. Tanken er, at den såkaldte "fedtskat" skal få folk til at spise sundere og slankere mad. Men ny forskning viser, at det måske slet ikke vil blive resultatet.
Skrevet af Naimah Hussain
08. februar 2011 08:39

Et hold af internationale forskere, ledet af professor Arne Astrup fra Københavns Universitet, har netop offentliggjort deres resultater i American Journal of Clinical Nutrition. Det skriver videnskab.dk.

Forskerne har gennemgået verdens 30 største undersøgelser for at kortlægge vores viden om mættet fedt - og konklusionerne er klare:

For det første aner vi ikke, om mættet fedt i sig selv udløser sygdomme.

For det andet bliver folk kun sundere, hvis mættet fedt bliver erstattet af fuldkornsprodukter eller flerumættede fedtsyrer fra for eksempel planteolier eller fisk.

Hvis man derimod bare spiser flere kulhydrater fra for eksempel pasta og lyst brød sker det stik modsatte: Risikoen for hjertekarsygdomme stiger.

Og det er måske det mest foruroligende i undersøgelsen, mener professor Arne Astrup, der kalder det for lidt af en bombe i forhold til den kommende "fedtskat":

- Fedtskatten skelner slet ikke mellem alternativerne til mættet fedt, så hvad folk kommer til at spise i stedet for, må guderne vide. Man kan frygte, at de vil spise mere af det, de spiser i forvejen, nemlig det vi ikke vil have de skal spise: Hvide ris, kartofler og hvidt franskbrød. På den måde risikerer de, at blive mere usunde, og vi risikerer at opleve en stigning i hjertekarsygdomme, siger Arne Astrup til videnskab.dk.