Forskere advarer: Isen og regnskoven kan krydse kritisk grænse

Optøningen af permafrosten og den smeltende iskappe kan snart ikke stoppes. Forskere advarer om kritisk grænse for at vende udvikling.
Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
30. november 2019 16:57

Indlandsisen og havisen i Arktis er blandt ni områder, hvor udviklingen måske snart ikke kan vendes mere.

Det advarer en række klimaforskere om i en kommentar i det videnskabelige tidsskrift Nature, skriver dr.dk.

Forskernes advarsel handler om, at vi på ni områder i verden er ved at nå et såkaldt 'tipping point'. Altså en grænse hvor udviklingen får "overbalance" og bliver umulig at vende.

Kræver handling hurtigt

Derfor kræver det handling hurtigst muligt, lyder det fra forskerne.

Havisen og indlandsisen er to af de områder, der kan få overbalance. Sker det, kan ismasserne forsvinde, selvom vi når målene om at stoppe temperaturstigningerne.

LÆS OGSÅ Udbredelsen af den arktiske havis er rekordlav

Kommentaren fra forskerne er baseret på data fra de seneste rapporter fra det Internationale Klimapanel IPCC, der også står bag de ni 'tipping points'.

Områder kan være tippet

- Over de seneste 20 år har vi kunnet indsamle data, hvor vi for eksempel kan se, at isen i Grønland smelter med rekordfart. Og vi kan se, at permafrosten er ved at smelte. Så vi ved, at der sker ændringer, og det går i den forkerte retning, siger Katherine Richardson, der er professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet og en af forskerne bag kommentaren til dr.dk.

LÆS OGSÅ Varm verdensrekord: Varmeste oktober i 40 år

Katherine Richardson slår fast, at der fortsat er usikkerhed om, hvor tæt de ni områder er på at tipper over. Nogle kan være lidt længere fra at tippe, mens nogle måske allerede har fået overbalance.

Udover havisen i Arktis og indlandsisen her i Grønland tæller de ni områder, permafrosten, de boreale skove, cirkulationen i Atlanterhavet, regnskoven i Amazonas, koralrevene, det vestlige antarktiske isark og dele af Østantarktis.