Forskere advarer gravide: Frugt og grønt kan skade børns intelligens

Et dansk forskningsprojekt har fundet en alarmerende høj mængde sprøjtegifte i 144 skolebørn og 145 mødres urin. Forskningen viser samtidig, at mængderne skader hjernens udvikling, derfor anbefaler de økologiske madvarer til gravide og små børn.
Foto © : Sinead Stout/Flickr
Skrevet af Camilla Dam
18. maj 2016 16:04

Sprøjtegiftene, også kaldet pesticiderne, bruges til at bekæmpe ukrudt og sygdomsangreb på planter i landbruget. 90 procent af forsøgspersonerne havde pesticider i urinen. Og niveauet er højere end ved tilsvarende forsøg i USA.

- Det interessante ved det er, at amerikanerne har fulgt børnene. Og det viser sig, jo mere pesticid, mødrene har været udsat for under graviditeten, desto dårligere klarer børnene sig på intelligensprøver i skolealderen, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean, til DR.

Miljøstyrelsen går ikke i panik over den undersøgelse, som de selv har finansieret. Styrelsen henviser til, at de europæiske landbrug holder sig inden for EU’s grænseværdier.

Mennesker klogere end rotter

Men de værdier, mener Philippe Grandjean, er forældede. De er baseret på rotteforsøg, hvor menneskets hjerne er meget mere avanceret, siger forskeren.

- Det, vi har gjort, og det mine kolleger i USA har gjort, er at undersøge rigtige børn, rigtige mennesker. Vores centralnervesystem er jo langt mere komplekst end rotters, og derfor er det også meget mere sårbart.

- Og vi kan se, der er en sammenhæng mellem jo mere pesticid, man er udsat for, desto dårligere udvikler intelligensen sig hos børn, siger Philippe Grandjean.

Spis økologisk

Professoren har derfor en klar anbefaling til gravide kvinder:

- Det er at spise økologisk. Det er klart, hvis man ikke kan få økologisk frugt og grønt, er det i hvert fald bedre at spise dansk end at spise udenlandsk.

Læs hele forskningsrapporten her på engelsk

 

- Men jeg rådgiver alle gravide kvinder til at spise økologisk, indtil de har født. Og også at sørge for at deres små børn får økologiske madvarer, siger Philippe Grandjean

Mange af de sprøjtegifte, der er fundet i forsøgspersonerne, er forbudt at bruge i danske landbrug, men ikke i udenlandsk produktion af frugt og grønt.