Forsker: Vi skal vænne os til at se bjørne

Det er på tide at vi lærer at leve med isbjørne tæt på byer, mener seniorforsker.
Skrevet af Karsten Sommer
22. april 2010 07:16

Der er ingen grund til at tro at der er er blevet flere isbjørne, vurderer seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut, Erik Born, som reaktion på Inatsisartut debatten om jagtrestriktioner forleden.

- Bjørnene har blot ændret adfærd på grund af klimaforandringerne, og derved kommer det blot til at se ud, som om at der er flere af dem, siger han til Ritzau.

- At isbjørnene kommer til beboede områder, tror jeg er et resultat af, at isen er gået kraftigt tilbage. Mindre is tvinger bjørnene til at opholde sig mere på land, forklarer Erik Born, der ikke er i tvivl om, at klimaudviklingen vil påvirke isbjørnene negativt.

Derfor mener Erik Born, at det er vigtigt, at man ikke ændrer fredningsregler og kvoter, før man kender den aktuelle situation helt præcist.

- Jeg tror også, at man i Grønland skal vænne sig til ikke bare at skyde hver eneste isbjørn, man ser. På Svalbard er det for eksempel almindeligt, at man ser bjørne helt tæt på, hvor man bor. Man har faktisk lært at leve med dem. Det samme gælder i arktisk Canada og Alaska, siger Erik Born.

Grønlands Naturinstitut har planer om optællinger i Østgrønland i 2012 og i Vestgrønland i 2011. Først derefter bør eventuelle ændringer i fredningsregler diskuteres, mener Erik Born.