Forsker: Topfyringer skræmmer

Farvel til topledere skaber angst.
25. juli 2013 12:12

Fire departementschefer af flokken på dengang syv er enten blevet fyret eller har sagt deres job op. Derudover er selvstyrets retschef, Andreas Salmony, blevet fyret - ifølge AG's oplysninger fordi han ikke ville bøje reglerne i sagen om et jobopslag til Aleqa Hammonds personlige rådgiver.

Professor Robert Klemmensen er overrasket over, hvilken udskiftning der har været blandt topcheferne i Selvstyret.

- Jeg synes det lyder dramatisk, at man fyrer eller laver aftrædelsesaftaler med omkring 60 procent af alle topembedsmænd i det grønlandske statsapparat. Det er en meget voldsom udskiftning, og det kan godt have nogle konsekvenser, siger professor i statskundskab på Syddansk Universitet Robert Klemmensen.

Lektoren kender ikke til grønlandsk politik, men har netop afsluttet et stort forskningsprojekt om, hvordan magten i departementer fungerer i praksis. Den voldsomme udskiftning i Naalakkersuisuts topadministration er et sikkert signal om, at lederne ikke har været villige til at gå langt nok for at nå politiske mål, mener han.

Når en departementschef bliver fyret eller selv smækker med døren, så sker der noget med de ansattes opførsel.

- Det sender nogen signaler til dem der er nede i hierarkiet om, hvilken adfærd de skal udvise for at blive forfremmet. Og det kan altså rykke ved de balancer, som er ret fine, for folk de vil måske i videre udstrækning give det de opfatter som politisk forsvarlige råd i stedet for faglige råd.

Robert Klemmensen siger, at de ansatte ofte vil begynde at søge væk fra departementet, når chefen ryger.

- Derudover kan der være det problem, at når man siger farvel til så stor en del af topembedsmændene, så mister man også en hel del erfaring. Med mindre man er meget sikker på, at man har folk der er parate under dem i hierarkiet til at overtage deres job, så vil der så udvikle sig en lidt usikker sagsbehandling, forklarer forskeren.

Usikker sagsbehandling betyder, at man føler sig presset bort fra faglige hensyn og tænker mere på at tilfredsstille sin minister politisk.

Men kan det ikke ses som en fordel, at det måske går mere hurtigt med den model i Selvstyrets bureaukrati?

- Ja, det kan der være fordele ved, men embedsmændene skal jo også sikre sig at landets love bliver overholdt. Alt for ivrige embedsmænd, der er villige til at gå alt for langt kan skabe nogle grimme sager, svarer professor Robert Klemmensen.

I sagen om selvstyrets nu fyrede retschef, Andreas Salmony, var der netop - i hvert fald i følge avisen AG´s kilder - tale om at han nægtede at overskride regler i forvaltningen, hvilket førte til at retschefen blev sagt op.