Forsker: Sydkorea og Grønland har en del tilfælles

Sydkorea har i den grad fået øjnene op for Grønland. Aftaler om mineprojekter bliver indgået og statslederne besøger flittigt hinanden.
19. december 2013 06:24

Faktisk er har de to lande også en del tilfælles. Det mener i hvert fald Jong Kun Choi, der er en af Sydkoreas fremmste politiske forskere.

- Sydkorea er det eneste land i Nordøstasien, der er gået gennem kolonisering og dekolonisering. Så vi ved, hvordan det er at være koloniseret af en fremmed magt, siger Jong Kun Choi, der er professor ved det prestigefyldte Yonsei universitet i Korea.

Han lagde i sidste uge vejen forbi Nuuk, for at deltage i Asienseminar, da Ilisimatusarfik, sammen med det nordiske center for asienstudier NIAS bød indenfor til en perlerække af eksperter på Kina, Korea og Japan.

De fortalte om deres lande og forholdet til Grønland og Arktis.

Netop det, at Korea har oplevet mange år under såvel kinesisk som japansk styrer betyder ifølge Jong Kun Choi en del.

- Vi forstår, hvor vigtigt det er at kunne udvikle vores land efter en lang og hård periode, så jeg håber, at Grønland kan gøre det samme, som vi har gjort. Og derfor kan Sydkorea bidrage til Grønlands fremtid og udvikling af råstofsektoren samtidigt med at vi beskytter jeres nationale arv.

Han pegede også på, at Korea er en lille lus mellem Kina og Japan, hvilket også hjælper dem til at forstå os i Grønland.

- Vi er dem, der er vant til at arbejde med stormagter, og derfor er sydkoreanere og grønlændere i de samme sko, når vi prøver at udvikle og beskytte vores nationale identitet. Så derfor tror jeg, at koreanere er meget forstående overfor den situation grønlændere måske går i gennem.

Faktisk mener Jong også, at Grønland og Sydkorea har gode muligheder for et godt samarbejde. Han kunne nemlig godt lide maden heroppe og så følte han sig overraskende hjemme lige fra han stod af flyveren i Kangerlussuaq.

- Grønlændere ligner meget Sydkoreanere. Vi må være fætre og kusiner. I ser meget familiære ud og har næsten sydkoreanske ansigter.