Forsker om Arktis: Ikke noget at slås om

Krigen om Arktis bør aflyses. For der er ikke noget at slås om, hverken i Grønland eller i Arktis. Resurserne er allerede fordelt, fastslår en dansk videnskabsmand.
Skrevet af Karsten Sommer
13. december 2010 10:33

Udtalelsen kommer fra seniorforsker Svend Aage Christensen fra Dansk Institut for Internationale Studier i forbindelse med en international konference i Oslo der fandt sted for to uger siden.

- De ressourser såsom olie, gas og mineraler, som det kan betale sig at udvinde, ligger enten på land eller inden for kyststaternes i forvejen fastlagte zoner, der strækker sig 200 sømil ud fra kysten. Disse resurser er med andre ord allerede fordelt, fremførte Svend Aage Christensen ved konferencen.

Han mener derfor at de alarmerende meldinger om, at de arktiske kyststater ligger i vild kamp om at sikre sig resurserne foran alle andre, ikke har noget på sig.

- At nogen kan finde på at kalde det en "krig om Arktis", skyldes de opmålingsaktiviteter, som er i gang, fordi de arktiske nationer gerne vil have rettigheder på så meget af den ydre kontinentalsokkel som muligt. Men det er noget, der afgøres ud fra indsamlede data og efter folkerettens regler. Eventuelle ressourser på den ydre kontinentalsokkel er ikke i spil i den forbindelse i øjeblikket, fastslog Svend Aage Christensen ifølge DIIS´s hjemmeside.