Forsker om 1000-års klimatjek i Grønland: Varmere end nogensinde før

Fangsten og fiskeriet i Grønland bliver udfordret af de stigende temperaturer. Klimaforandringerne har stor betydning for alle, der bor i Grønland, fortæller en af forskerne bag studiet.
03. februar 2023 10:11

Den grønlandske indlandsis kan spå om fortidens, nutidens og fremtidens klima.

Og nu har iskerneforskere fra Alfred Wegener Instituttet i Tyskland og Niels Bohr Institutet i Danmark samarbejdet om at blive klogere på klimaet. Derfor har forskerne genskabt de centrale og nordgrønlandske klimaer fra år 1000 og helt frem til 2011.

Det viser et nyt studie, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

- Studiet handler om at finde ud af, hvordan klimaet har udviklet sig gennem de sidste tusind år, siger Bo Vinther, lektor i Is-, Klima- og Geofysik ved Niels Bohr Institutet og en af forskerne bag studiet, til KNR.

Han bekræfter, at de seneste 10 år, som forskerne har undersøgt, er cirka 1,5 grader varmere end gennemsnittet for de sidste tusind år.

- Vi kan ikke finde andre perioder i de sidste tusind år, der har været lige så varme, som det vi har set fra 2001-2011 i Grønland, fortæller han.

Klimaændringer i hjertet af indlandsisen

Resultaterne er fundet ved, at forskerne har boret i iskerner igen og sammenlignet dataen med 30 år gamle boringer fra samme områder.

- Vi har boret iskerner oppe på den grønlandske iskappe, og så har vi foretaget nogle målinger, så vi kan sige, hvad temperaturen har været tilbage i tiden, siger Bo Vinther.

Og netop ud fra målingerne kan han konkludere, at den globale opvarmninger nået helt ind i hjertet af indlandsisen.

LÆS OGSÅ Indlandsisen bløder: Mindst 110 billioner tons vil smelte

I oktober sidste år kunne KNR også berette, at der var sket en rekordstor afsmeltning af indlandsisens overflade i september, efter at en hedebølge ramte landet. 

Her var omkring 600.000 kvadratkilometer indlandsis under afsmeltning - og det svarer altså til et areal, der er 14 gange så stort som Danmark.

Temperaturer og smeltevand går hånd i hånd

De stigende temperaturer er et problem, der kan mærkes både i Grønland og i resten af verden.

Globalt betyder de stigende temperaturer, at der vil komme havvandsstigninger på grund af, at den grønlandske is smelter.

Lokalt betyder det, at der ude ved kysten vil komme mere smeltevand – og det kan have betydning for fiskeriet og fangsten i Grønland, fortæller Bo Vinther til KNR.

- Det har stor betydning for alle, der bor i Grønland, at temperaturen bliver ved med at stige.

- Når man læser grønlandske nyheder og hører grønlandsk radio, kan man se, at der er mange, der har problemer med svigtende havis og har problemer med fangst på grund af de her klimaændringer, vi ser, siger han.