Forsker: Grønland skal ruste sig mod kinesisk dominans

En fransk forsker - Damien Degeorges - advarer i en ny phd.-afhandling om, at Grønland skal ruste sig mod kinesisk dominans.
01. april 2012 14:40

Grønlands enorme forekomster af sjældne jordarter og andre interessante råstoffer som guld diamanter og jern, gør landet til en et oplagt mål for kinesiske storpolitiske interesser.

Det skønnes, at Grønland om et par år blandt andet bryder Kina monopollignende status på markedet for sjældne jordarter og i første omgang vil kunne dække en femtedel af markedet fra mineaktiviteter i Kvanefjeldet ved Narsaq. Og det er at udfordre Kina.

Derfor er en tæt tilknytning til Danmark, EU og Nato nødvendig, skriver Damien Degeorges blandt andet i sin afhandling. Han er tilknyttet det franske institut for strategisk forskning og medlem af et forskningsnetværk, som beskæftiger sig med de arktiske egne.

- Et land med 57.000 indbyggere og en politisk elite på 44 personer, inklusive ministre, parlamentartikere og borgmestre er sårbart. Man har kun brug for at have 25 personer på sin side. Og det er ingenting for folk, der er vant til at drive lobbyvirksomhed, siger Damien Degeorges til fagbladet Ingeniøren.

Konkret anbefaler han i sin phd.-afhandling, at Grønland bliver i det danske rigsfællesskab.

- Det er klart i Grønlands interesse at gennemføre selvstændigheden langsomt og pragmatisk for at sikre sig, at der er styr på fremtiden, understreger. Og han mener samtidig, at EU bør spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under Grønland.

Naalakkersuisoq for forskning og uddannelse, Palle Christiansen siger i en kommentar til Ingeniøren, at han er enig i, at Grønlands forventede voldsomme økonomiske udvikling de næste 10 til 30 år kræver politisk omhu. Og han afviser derfor ikke en styrket alliance med Nato.

- Vi har jo ikke selv inspektionsskibe, der kan forsvare vores søterritorium. Og det er der, hvor alliancer med Danmark, de øvrige nordiske lande og Nato er vigtig, understreger Palle Christiansen.