Forsker: Grønland skal ranke ryggen over for Kina

Grønland kan høste stort udbytte af, at den nye stormagt Kina viser stor interesse i Arktis. Men det kræver rygrad, lød det i dag fra franske Damien Degeorges, der holdt foredrag om Kina og Grønland ved Center for Militære Studier i København.
Foto © : Ole J. Petersen
Skrevet af Martine Lind Krebs
25. november 2011 11:26

- Kina vil være for dette århundrede, hvad USA har været for det tidligere århundrede, siger Damien Degeorges, der er kandidat i Nordiske Studier med speciale i Grønland.

Og at Kina i disse tider har fået øjnene op for Arktis er klart, blandt andet med ønsket om en observatørplads i Arktisk Råd.

- Grønland har alt til at tiltrække Kina. Der er strategisk råstof, sjældne jordarter, olie, gas, mineraler, og også vandreserver, som er helt strategiske i fremtiden. Og så er der direkte adgang til det Arktiske Ocean, siger Damien Degeorges.

At stormagten viser interesse for Arktis kan blive til gavn for Grønland, men det kræver en stærk stat, hvis Grønland skulle blive selvstændigt, siger han.

- Kort sagt skal Grønland have en stærk rygrad for at handle med sådan en stormagt, siger Damien Degeorges.

Især omkring sin råstofpolitik bør Grønland have et mere udadvendt fokus, mener Damien Degeorges.

- Det, der mangler enormt i Grønland, er fokus på det internationale, når det drejer sig om råstof. Man skal heller ikke haste selvstændigheden igennem, fordi Grønland skal have styr på sin råstofpolitik. Det skal ikke dikteres af andre gennem økonomisk hjælp, for så mister Grønland sin kontrol over råstofpolitikken den dag landet som stat løber ind i nogle økonomiske problemer, siger han.

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen mødtes forleden med den kinesiske viceministerpræsident, og det er ikke hr. hvem som helst, siger Damien Degeorges:

- Det er et enormt signal fra Kina om at de har interesse i Grønland, når Li Keqiang, som man tror vil blive nummer 2 i Kina næste år, modtager en grønlandsk minister, især fordi Grønland ikke er en stat, så det har endnu større betydning i forhold til Kina.

Næste uge skal han forsvare sin ph.d. i statskundskab, som belyser Grønlands statsdannelse og rolle i Arktis, ved Paris Descartes Universitet i Paris.