Forsker: Brug for vaccination mod hepatitis B

Malene Børresen slår til lyd for, at alle børn i Grønland vaccineres mod mitsom leverbetændelse. Sygdommen er hyppig i Grønland, men mange børn af mødre, der er smittede, får ikke de nødvendige vaccinationer.
15. juli 2009 13:48

Det grønlandske børnevaccinationsprogram bør udvides, så det også kommer til at omfatte vaccinationer imod smitsom leverbetændelse, hepatitis B. Det mener en forsker fra Statens Serum Institut på baggrund af en undersøgelse.

Det er læge og PhD-studerende Malene Børresen, der igen slår til lyd for at Grønland skal vaccinere imod hepatitis B. Hun står bag en undersøgelse, som viser at mange børn i Grønland ikke får de nødvendige vaccinationer, selv om de er født af mødre, der er smittede.

I andre arktiske områder som Alaska og Canada har vaccination mod hepatitis B været en del af vaccinationsprogrammet i mange år, og her er antallet af nye tilfælde af smitte blandt børn faldet til næsten nul, siger Malene Børresen. Hun har fortalt om sin undersøgelse på den arktiske sundhedskonference i Yellowknife.

Smitsom leverbetændelse, hepatitis B, er meget hyppig i Grønland, hvor omkring 8 procent af befolkningen er kronisk smittede og kan give sygdommen videre gennem blod og sæd. Mange ved ikke, at de er smittede, men risikerer år senere at få skrumpelever eller leverkræft.

Hvis moderen er smittet skal barnet vaccineres ved fødslen og yderligere tre gange inden for det første år. Malene Børresens undersøgelse viser, at hver 5. barn ikke har fået en eneste vaccination og kun hver 3. barn har fået alle fire vaccinationer.

- Ved at indføre hepatitis B-vaccination af alle børn i Grønland, vil vi sandsynligvis undgå at se nye tilfælde af smitte blandt børn. Og samtidig vil der komme mere fokus på sygdommen, så også børn af smittede mødre bliver husket bedre, siger Malene Børresen.