Forsøger at nedsætte CO2

Naalakkersuisut forsøger til stadighed med en bred vifte af initiativer at nedsætte CO2-udledningen. Det fremgår af naalakkersuisoq, Jens B. Frederiksens svar på et §37-spørgsmål fra Siumuts medlem af Inatsisartut, Anders Olsen.
02. maj 2011 05:22

Han har blandt andet spurgt om, hvilke initiativer Naalakkersuisut vil iværksætte for at opfylde målsætningen om en nedsættelse af CO2-udslippet her i landet.

Jens B. Frederiksen understreger i sit svar, at Grønland gennem de seneste to årtier hvert år har anvendt henved en procent af bruttonationalproduktet på en målrettet udbygning af vandkraft.

Resultatet er, at vedvarende energi i dag udgør omkring 60 pct. af Nukissiorfiits energiproduktion. En andel, der vil stige til 70 pct., når vandkraftværket i Ilulissat tages i brug i 2013.

Jens B. Frederiksen  siger også, at Naalakkersuit har videreført støtteordningen til forsknings- og udviklingsprojekter inden for vedvarende energi i håb om, at projekterne vil bane vejen for praktisk anvendelige energiløsninger.

Samtidig er der vedtaget et byggereglement, der øger kravene til isolering af boligbyggeri. Og på trafikområdet er der løbende energibesparelser og effektiviseringer. Jens B. Federiksen henviser her til Air Greenlands nye Dash-8 fly, der i forhold til de gamle Dash-7 fly giver betydelige brændstofbesparelser, mens man hos Royal Arctic Line har sat hastigheden ned på atlantsejladsen for  at spare på brændstoffet.

- Både til gavn for virksomhedens økonomi og til gavn for klimaet, tilføjer Jens B. Frederiksen.