Fornem pris til grønlandsk forsker

Den grønlandske læge Karsten Fleischer Rex, ph.d.-studerende ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet, har modtaget den fornemme Jens Peder Hart Hansen-pris for sin forskning i hepatitis B blandt inuit.
Foto © : Aalborg Universitet
Skrevet af Karsten Sommer
04. september 2015 09:59

Interessen for forskning i hepatitis B - også kaldet leverbetændelse - blandt inuit opstod allerede i studietiden, hvor han undrede sig over, hvorfor grønlandske bærere af hepatitis B-virussen tilsyneladende var helt upåvirkede af den, hvorimod andre folkeslag så ud til at blive meget syge af virussen.

Det førte til forskning i, hvordan grønlændere bosiddende i Danmark lever med sygdommen, og om den påvirker dem anderledes, når de ændrer kost og levevis, efter at de er flyttet væk fra Grønland.

Læs også Grønlandsk ludomani-forskning hædres

Forskningsindsatsen har Karsten Rex fortsat siden, og han arbejder nu som læge med behandling af grønlandske patienter med hepatitis B og D.

Jens Peder Hart Hansen-prisen tildeles hvert tredje år til en ung, lovende forsker inden for den arktiske forskning, og Karsten Fleischer Rex fik overrakt prisen ved The International Congress on Circumpolar Health i Finland i juni.