Formentlig rester af største meteorkrater ved Maniitsoq

I nærheden af Maniitsoq har danske forskere fundet, hvad de mener, er rester af Jordens største meteorkrater.
Skrevet af Karsten Sommer
28. juni 2012 08:11

Det blev skabt for cirka 3 milliarder år siden af en meteorit på 30 km i diameter, og skabte et meteorkrater på over 500 km i diameter. Det menes at krateret kan være uhyre rigt på bestemte metaller.

Opdagelsen vil blive offentliggjort den 1. juli i det videnskabelige tidsskrift Earth and Planetary Science Letters af geolog Adam Garde fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

I 2009 opdagede han krateret, og lige siden har Adam Garde undersøgt klipperne ved Maniitsoq for at bevise, at de er dannet ved et enormt meteornedslag.

I løbet af milliarder af år er selve krateret nemlig blevet nedbrudt og fjernet af vind og vejr, og klipperne dybt under kraterets bund kan nu ses på overfladen.

De er smadret, smeltet og deformeret i en ekstrem grad på en måde, som kun et gigantisk meteornedslag kan gøre, konkluderer Adam Garde i den videnskabelige artikel.

Det er nikkel- og platinforekomsterne i området, der for nogle år siden gav ham ideen, om at en række helt specielle mineralforekomster i området kunne stamme fra et enormt meteorkrater, fortæller han i dag til Jyllandsposten.

Carlsbergfondet og GEUS troede på Adam Gardes teori og finansierede derfor hans undersøgelser, der foregik fra skibet "Minna Martek" i 2011.

 

Se stedet på kortet herunder:


View Larger Map