Formandsvalget bliver en gyser

Lokalformændene i IA ser meget forskellige styrker hos begge formandskandidater, et lille flertal ser dog ud til at hælde mod Olsvig - alt synes dog åbent endnu.
22. maj 2014 13:18

Aqqaluaq B. Egede eller Sara Olsvig. Folkelig gennemslagskraft eller globalt udsyn. Lokal forankring eller international erfaring.  Det er de store spørgsmål i Inuit Ataqatigiit, når der den 30. maj er landsmøde i Godthåb Hallen i Nuuk.

Hvem skal man vælge? Det spørgsmål går IAs lokalafdelinger og tygger på i disse dag. Vi har lavet en rundringning og talt med 10 lokal formænd ude i hele landet for at tage temperaturen på, hvem der er i førersædet til at blive IAs næste leder.

Helt gennemgående er det, at der er stor tvivl om, hvem stemmerne skal falde på. Ud fra denne ganske uformelle og uvidenskabelige rundspørge er der dog et lille flertal, der foretrækker Sara Olsvig. Mere bestemt foretrak 5 Sara Olsvig, 3 sagde Aqqaluaq B. Egede, og 2 kunne endnu ikke pege på, hvem de foretrak.

Helt tydeligt var det dog, at lokalformændene ser vidt forskellige evner i Olsvig og Egede, som begge bliver beskrevet som stærke kandidater.

Aqqaluaq B. Egede bliver beskrevet som en mand af folket. Han har stærk folkelig gennemslagskræft, taler så folk kan forstå det, har god kontakt til lokalforeningerne og bygderne, og så er han den kandidat med længest erfaring. En enkelt lokalformand mener, at han taler til hjertet på samme måde som Hans Enoksen. Til gengæld er indtrykket, at han ikke er så stærk i forhold til det store perspektiv og ikke har så stærk en uddannelsesmæssig baggrund.

Sara Olsvig får til gengæld mange roser for at være veluddannet og have stor forståelse for Grønlands plads i verden. Det bliver sagt, at med Sara Olsvig vil man få en leder med fokus på politik og ikke populisme. Endeligt går det også igen, at der er respekt for Sara Olsvigs vilje til at arbejde hårdt, når hun har sat sig et mål.

Det er muligt at melde sig som kandidat til formandsposten helt frem til afstemningen går i gang den 30. maj, men indtil videre er det altså kun Sara Olsvig og Aqqaluaq B. Egede, der offentligt har meldt sig som kandidater.