Formand for naalakkersuisut: Vi er på rette spor

Det var modet til at tage ansvar for os selv og for fællesskabet, der var den røde tråd i den nytårstale, formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist holdt på radio og tv i aftes.
02. januar 2012 07:12

Og han opfordrede os direkte til, at vi blander os i de politiske debatter og hjælper med at træffe de rigtige beslutninger.

Han mindede os om, at selv om vi gennemlever nogle økonomisk svære år, så må vi minde hinanden om, at vi har det fælles mål, at der bliver råd til velfærd for vores børn og deres børn.

Kuupik Kleist hæftede sig ved, at der trods alt er en positiv udvikling igang. Den grønlandsk eksport er det seneste år øget væsentligt med en stigning på 376 millioner kroner eller hele 25 procent.

- Og netop disse officielle og pålidelige oplysninger bør danne baggrund om en mere sober debat om fiskeriet, der trods de positive nyheder stadig på en række områder drives urentabelt og dermed ikke-bæredygtigt.

- Vi har derfor et stærkt ønske om at etablere en bedre debat med erhvervet og med vore politiske kolleger, lød meldingen fra Kuupik Kleist.

Han varslede også, at Naalakkersuisut i det nye år satser på i tæt samarbejde med kommunerne at sikre flere arbejdspladser, boligbyggeri overalt i landet og opførelsen af flere skolehjem og kollegiet.

Og så bliver 2012 også et reformernes år.

- Vi skal have modet til at gøre op med en lang række af de forhold vi i dag tager for givet. Det gælder pensionsområdet. Her skal flest muligt spare op til deres egen alderdom. Der skal gennemføres reformer på boligområdet, så boligtilskudsordningerne målrettes de familier, der har et et reelt behov. Og så skal priserne på el, vand, varme og fragt have et serviceeftersyn her 10 år efter ensprissystemets ophævelse, understregede Kuupik Kleist, der vil indkalde arbejdsmarkedets parter til forhandling om reformerne.