Forholdene for bygdernes kommunefogeder er fortsat ringe

Karta Korneliussen har i fem år været kommunefoged i Tasiusaq i Sydgrønland, og må tage til takke med 533 kroner før skat i fast månedligt vederlag.
12. september 2011 13:54

 Selvom han fungerer som politiets forlængede arm i bygden, har han endnu ikke været på nogen form for kursus.

Det på trods af at han skal stå til rådighed døgnet rundt.

-Jeg bliver tilkaldt hver weekend, desværre, fortæller Karta Korneliussen, der ved siden af kommunefogedjobbet også er skolelærer.

Satserne for kommunefogeder varierer alt efter, hvor mange indbyggere den pågældende bygd har. Eftersom der bor 86 mennesker i Tasisaq, må Karta Korneliussen altså nøjes med et årligt vederlag på 6400 kroner før skat.

Ved siden af det faste vederlag får Karta Korneliussen fire timers løn af 82,71 kroner for hver gang, han bliver kaldt ud. Dette uanset opgavens varighed og tidspunkt.

Udover en bedre løn, savner Karta Korneliussen uddannelse. I løbet af de fem år han har bestridt stillingen, har han ikke modtaget nogen form for uddannelse.

- Når man tænker på, at vores arbejde er meget psykisk hårdt, har vi brug for flere kurser, siger Karta Korneliussen.

Politiet har i mange år haft svært ved at rekruttere kommunefogeder og fastholde dem i stillingerne. Det er også nævnt i Retvæsenskommissionens betænkning fra 2004, hvor både uddannelsesforhold og lønforhold bliver beskrevet som henholdvis utilstrækkelige og lidet attraktive.
Karta Korneliussen siger:

- Jeg er sikker på, at hvis lønnen bliver hævet, vil der komme flere ansøginger til jobbet som kommunefoged.