Inuit Ataqatigiit: Forhandlinger foregår ikke i fjeldet eller mutters alene i Ilulissat

Inatsisartuts største oppositionsparti er træt af, at koalitionsforhandlingerne har sat det politiske arbejde på pause. Partiets gruppeformand kritiserer Kim Kielsen og Niels Thomsen for deres prioriteringer under forhandlingerne.
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. september 2018 13:43

Gruppeformand Múte Bourup Egede gør det i en pressemeddelelse klart, at partiet ikke vil finde sig i, at arbejdet i Inatsisartut sættes på pause. 

- At udsætte Inatsisartuts arbejde er fuldstændig uansvarligt og respektløs handling for parlamentarisme, udtaler han.

Gruppeformanden mener, at formændene for Demokraterne og Siumut har prioriteret forkert i de seneste uger, hvor forhandlingerne om en ny koalition har været i gang.

- Formanden for Naalakkersuisut har haft rigeligt med tid til at finde sig nye samarbejdspartnere. Alle ved, at det er på partikontorene forhandlingerne foregår. Ikke i fjeldet eller mutters alene i Ilulissat, lyder kritikken.

LÆS OGSÅ Efterårssamlingen er udskudt

Múte Bourup Egede henviser til, at Kim Kielsen i forrige uge valgte at forlade forhandlingerne for at drage på rensdyrjagt ved Paamiut. Niels Thomsen er flere gange rejst frem og tilbage mellem Nuuk og Ilulissat, hvor han bor til daglig.

Gruppeformanden nævner som eksempel et møde i Finans- og Skatteudvalget torsdag klokken 13, som er udsat på anmodning fra udvalgets formand, Hermann Berthelsen.

- Partigangene emmer af desperation og uro, fortæller Múte Borup Egede.

Men det er logisk, at mødet i Finans- og Skatteudvalget er udsat, siger formand Hermann Berthelsen.

- Der er ingen, der ved, hvordan den politiske situation er i morgen (fredag, red.). Vi ved ikke, hvordan udvalgene er sammensat, siger udvalgsformanden med henvisning til, at Inatsisartuts efterårssamling begynder fredag.