Forfatterspirer på inspirationsrejse

Vinderne af den store novellekonkurrence Allatta er på inspirationsrejse, og dagens stop var Det Grønlandske Hus, hvor de hver især læste op af deres novelle.
Niviaq Korneliussen
Skrevet af Martine Lind Krebs
25. september 2013 05:34

En af de unge forfattere er Tukummeq Danielsen, der drømmer om en forfatterkarriere.

- De bøger, jeg selv har læst, har hjulpet mig så meget. Så jeg har altid drømt om at blive forfatter, så jeg kan hjælpe andre, siger hun.

For hende har Allatta været et skub fremad, så hun nu har mod til at åbne sig op og skrive.

- Uden den konkurrence ville jeg ikke have stolet nok på mig selv. Så ville jeg ikke have troet på, at min historie betød – i det mindste – lidt ofr nogen, siger hun.

Bag Allatta står Nordens Institut i Grønland, Napa, samt Milik Publishing og NUIF i Nuuk. Direktør i Det Grønlandske Hus Leise Johnsen, der var med til at sætte det hele i gang som direktør for Napa, mener, at litteraturen i Grønland har svære betingelser.

- Det er de samme få mennesker, der producerer tekster til udgivelse i Grønland.  Det er et meget lille sprogområde og et begrænset forlagsmiljø, så litteraturen har selvfølgelig nogle svære betingelser, som vi med det her produkt går ind og støtter

HUn er sikker på, at Allatta har fået skabt nogle nye grønlandske forfattere.

- Nogle af dem er allerede i gang med at lave deres egne fortællinger sammen med et forlag i Grønland, siger hun.

Alle ti unge deltager på rejsen, hvor programmet blandt andet lyder på besøg på Forfatterskolen i København, Testrup Højskole og Göteborg Bogmesse, hvor de skal være med til at promovere Allatta-antologien, der netop er blevet oversat til svensk. To af de unge fortsætter desuden til de unges bogfest BUK i Finland.