Forfatter: Grønlænderne er blevet svigtet

Et kritisk men kærligt portræt. Sådan lyder præsentationen af bogen ”Polarparadiset”, som den danske forfatter og journalist Jan Cortzen netop har fået udgivet.
20. november 2010 14:10

Bogen er en 458 lang beskrivelse af Grønland og det grønlandske samfund. Navnlig det grønlandske uddannelsessystem har rystet ham:

- Uddannelse er helt afgørende for Grønlands fremtid. Det lille sårbare, polare samfund vil aldrig komme til at kunne klare sig selv, hvis ikke uddannelsen af befolkningen prioriteres meget højere end i dag, siger Jan Cortzen til Ritzau.

- Grønland får vanskeligt ved at komme videre, når over 50 procent af landets befolkning står uden uddannelse. Faktisk er det en tragedie, at folk ikke har modtaget den skolegang, de har krav på, understreger forfatteren.

En befolkning uden faglig kompetence bliver, ifølge Cortzen, apatisk. Har man en uuddannet befolkning som den grønlandske, giver det det politiske lederskab et enormt ansvar, som forfatteren mener, det ikke har kunnet leve op til.

- Grønlænderne har ikke stillet krav til politikerne. De har affundet sig med situationen, mens der er blevet skaltet og valtet med dem. Men som erhvervsjournalist må jeg sige, at jeg heller aldrig har oplevet en så vanvittig ledelse af virksomheder som i Grønland - ikke af grønlandske, men af danske chefer, siger Cortzen.

Han sigter blandt andet til offentligt ejede virksomheder med danske direktører uden fast bopæl i Grønland, som pendler på arbejde i Nuuk. Cortzen nævner også politisk indblanding i driften og astronomiske tab i Royal Greenland.

- Jeg kender ikke noget land i verden, der har et så ekstremt misbrug af konsulenter, der har udarbejdet så mange rapporter, projektbeskrivelser, analyser og økonomiske undersøgelser. Dertil kan så lægges et bloktilskud fra Danmark på 3,2 milliarder kroner, lyder det fra Jan Cortzen.