Forfatter følger tiptipoldefars fodspor i ny børnebog

Forfatter Hanne Fabricius er aktuel med en ny børnebog om at være naturforsker.
Otto Fabricius var præst og pionerzoolog og rejste til Grønland i 1700-tallet, fordi den danske konge havde bedt ham kortlægge dyrelivet. Foto © : FabriciusDesign.dk
Skrevet af Anders Dall
25. november 2020 15:10

Isbjørne, der bruger våben. Mystiske kranier, vidunderlige hvalgab og uundværlige sæler. 

Det møder hovedpersonen Otto møder på sin vej i en ny børnebog.

Det er forfatter Hanne Fabricius, der er aktuel med "Bogen til Kongen", som både kan læses på dansk og grønlandsk og som netop er udkommet.

- I bogen har jeg prøvet at lægge vægt på, at der både er glæde, sorg og spænding. Der er nederlag, og der er noget, man kommer over og kommer videre fra. Og børn er kloge. De vil gerne bruge følelserne, siger Hanne Fabricius.

Pionerzoolog i Grønland

Bogen er inspireret af forfatterens egen tiptipoldefar, Otto Fabricius.

Han var præst og pionerzoolog og rejste til Grønland i 1700-tallet, fordi den danske konge havde bedt ham kortlægge dyrelivet her i landet.

Det blev til bogen ”Fauna Groenlandica”, som Otto Fabricius udgav i 1780. Og det er denne bog og tiptipoldefarens oplevelser i Grønland, der danner grundlag for den bog, som Hanne Fabricius er aktuel med. 

- To af årene var de forhindret i at komme tilbage fra sommer-bopladsen, så de boede ude på skærene i to år. Det gjorde, at de fik rigtig god tid til at udforske natuen omkring dem, siger Hanne Fabricius om tiptipoldefarens ophold som naturforsker i Grønland.

Otto Fabricius boede seks år her i landet og indsamlede sammen med venner viden om 470 arktiske dyr, hvoraf 130 af dem på det tidspunkt var ukendte.

Det er Hans A. Lynge, der har oversat bogen til grønlandsk.