Forfatningskommissonen: Vi har arbejdet en del, selv om det kan være svært at se

Torsdag offentliggjorde forfatningskommissionen deres årsrapport for 2020.
KNR har talt med formanden for forfatningskommissionen, Siumuts Ineqi Kielsen, som ikke ønsker at stille op til interview vedrørende årsrapporten.
Skrevet af Bibi Nathansen
26. juni 2021 15:01

Forfatningskommissionen offentliggjorde torsdag den 24. juni deres årsrapport. 

Første linje i forordet i årsrapporten er:

'Kommissionen har arbejdet en hel del i år 2020, selvom det måske udefra kan være svært at se dette, da der endnu ikke er udkommet offentlige resultater.'

LÆS OGSÅ - Jeg ved ikke, hvad forfatningskommissionen laver. Men jeg vil gerne vinde en iphone

I årsrapporten står, at der i løbet af året er blevet lavet en konkurrence om en kendingsmelodi, en informationsavis er blevet delt ud til alle husstande i landet, der er blevet lavet en pjece, en TV-oplysningskampagner er blevet indstillet, og at 306 mennekser deltog i en konkurrence om at vinde en iPhone 12.

Der er afholdt 25 møder i alt i 2020 i forfatningskommissionens tre arbejdsgrupper.

I finansloven for 2021 fremgår det ikke, hvorvidt der er planer om, at bevilge flere penge til forfatningskommissionen frem til 2024.

Hemmelighedens kammer 

Den 21. december 2020 sagde formanden for forfatningskommissionen, Ineqi Kielsen til KNR:

- Vi arbejder med at udforme den kommende forfatning. Foreløbig holder vi det hemmeligt.

Der står på forfatningskommissionens hjemmeside tunngavik.gl  ' I henhold til kommissoriet er det pålagt Forfatningskommissionen, at inddrage hele befolkningen i forfatningsarbejdet.'

Her et halvt år efter, er det stadig vanskeligt at hitte ud af, hvordan arbejdet med forfatningen egentlig går.

Forfatningskommissionen
 

  • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.

 

  • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.

 

  • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission den 27. april 2017. 
     
  • Der skal lave et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet". 
     
  • To forslag skal sendes i offentlig høring. 
     
  • Det endelige forslag til en grundlov vil efter planen først blive afleveret til naalakkersuisut om et år.

    Kilde: tunngavik.gl

KNR har i dag talt med formanden for forfatningskommissionen, Siumuts Ineqi Kielsen, som ikke ønsker at stille op til interview vedrørende årsrapporten. Hans begrundelse er, at forfatningskommissionen 'arbejder i konsensus'.

KNR havde en række spørgsmål - blandt andet, hvornår befolkningen kan regne med at se et færdigt resultat af noget af forfatningskommissionens arbejde, om man et sted kan se det første udkast til den grønlandske forfatning og havde spørgsmål angående kommissionens overforbrug på 542.000 kroner, der er gået til borgerinddragelse. De penge er i følge årsrapporten ubrugte penge fra tidligere år.

Forfatningskommissionens medlemmer bestod i slutningen af 2020 af:

Formand Ineqi Skourup Kielsen (S), næstformand Kuupik V. Kleist (IA), medlemmer Jens-Erik Kirkegaard (D), Aleqa Hammond (NQ) og Pele Broberg (PN).

De tilforordnede medlemmer, som er medlemmer uden beslutningskompetence, bestod af: Daniel Thorleifsen, Inuuteq Holm Olsen, Lida Skifte Lennert, Mininnguaq Kleist, Rosannguaq Rossen og Sara Olsvig.

Derudover arbejder fem andre i sekretariatet.