Foreslår tjek af valgsystemet

Medlem af Inatsisartut, Naaja Nathanielsen fra IA vil have tjekket valgsystemet her i landet. Hun ønsker med et forslag på efterårsamlingen at få udarbejdet en redegørelse for, om valgloven for Inatsisartut bidrager til det repræsentative demokrati.
24. august 2011 13:40

Grønland forlod i 1998 inddelingen i otte valgkredse. Herefter udgør landet nu en valgkreds. Argumentet for den nye valglov var at tilskynde landstingspolitikerne til at arbejde for hele, i stedet for at have snævert fokus på sin egen region eller valgkreds. Det skriver avisen AG i dag.

- Når man kigger på, hvor medlemmerne af Inatsisartut kommer fra, så har 16 medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut adresser i Nuuk, mens resten kommer fra andre byer. Men eksempelvis er borgerne i Qaanaaq og Qeqertarsuaq ikke repræsenteret i tinget, siger Naaja Nathanielsen til avisen.

Hun ønsker med en redegørelse at få en kvalificeret debat om de spørgsmål, der har været rejst i de senere år. Blandt andet vil hun vide, om der er særlige grupper som er underrepræsenteret i Inatsisartut - for eksempel bestemte aldersgrupper, erhvervsgrupper eller køn, tilføjer Naaja Nathanielsen.