Forebyggelse af TB haster

Det haster med at få Grønlands nationale strategi til forebyggelse af tuberkulose klar.
27. januar 2011 10:58

Tuberkulosetilfældene i Grønland har nemlig aldrig være så høje de sidste 30 år.

Og informationen om, hvordan man forebygger sygdommen, skal formidles mere direkte til befolkningen end man hidtil har gjort, mener formanden for sundhedsudvalget i Inatsisartut Olga P Berthelsen.

Strategien, der er kørt de seneste år bør fortsætte og den strategi som er i gang med at blive udarbejdet, skal færdiggøres tidligere for at forebygge den høje tilfælde af tuberkulose, siger Olga P. Berthelsen.

Information bør ske direkte til befolkningen .

- Det er ikke nok, at kampagnen om forebyggelsen af sygdommen foregår via TV, siger Olga P. Berthelsen og understeger at oplysnings kampagnen om tuberkulose skal ske direkte til befolkningen ved at tage ud til byer og bygder og tale med de lokale indbyggere. Vedvarende information i skolerne i børnehaverne og i andre institutioner er nødvendige, siger udvalgsformanden.

- Vi skal ikke gå og hoste og nyse ud i luften, ligesom beskytte mod at smitte influinza. Hvis vi skal hoste så gør det på ærmet eller på lommetørklæde, også vasker man fingre bageefter, siger embedslægen Flemming Stenz.

- Man skal under ingen omstændigheder spytte på fortovet, det er en uskik som ikke hører hjemme nogen steder, gør man det, så kan bakterierne ligge og hvirvles op med støv og smitte videre, så det handler om basale ting at huske og vaske hænder når man har hostet og pudse næse, siger Flemming Stenz.