Fordobling af tuberkulosesmittede

Flere og flere grønlændere i Danmark får konstateret tuberkulose. Og det har nu fået Aalborg Sygehus til at indbyde alle grønlandske borgere til en gratis undersøgelse.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. februar 2012 04:45

Antallet af tuberkulose smittede grønlændere i Danmark er mere end fordoblet siden 2008. I 2010 blev der konstateret 65 tilfælde. Derfor har Lungemedicinsk Ambulatorium på Aalborg Sygehus valgt at indkalde borgere, som er i særlig risiko for at blive smittet, til screening.

- Da vi ved at vi har rigtig mange grønlændere, der bor her omkring, og de har tæt kontakt med deres familier og venner i Grønland og da forekomsten er stigende i Grønland, så er det en af de grupper vi har valgt at tilbyde forebyggende undersøgelse.

Det siger afdelingslæge på lungemedicinsk afdeling Ulla Møller Weinreich. Og interessen har været overvældende. Over 200 har ladet sig screene i Aalborg.

- Den har været overraskende stor. Vi havde ikke forventet, at vi ville se så mange af dem, som vi indbød til undersøgelse, men af dem vi har tilbudt undersøgelsen til indtil nu, har der været et fremmøde på over 90 procent, og det er ganske imponerende, siger hun.

Og screeningerne har haft effekt.

- Vi har fundet et enkelt tilfælde indtil nu, og resten har været fine. Der er nogen, vi følger op på, men ellers har der ikke været noget aktivt, siger hun.

Hvis man er bekymret for om man kan have tuberkulose, så skal man holde øje med følgende symptomer:

- Det er nattesved, det er hoste, det er vægttab og det er feber. Det er det, man skal lægge rigtig meget mærke til.

Grønlændere tegner sig for 28 procent af tuberkulosetilfældene i Danmark blandt etniske grupper, og det er således den største enkeltgruppe ud over danskerne. Faktisk er der procentvis flere smittede grønlændere i Danmark end i Grønland. De fleste af de smittede findes i såkaldte smittekæder, hvor de har smittet hinanden. En fjerdel af dem er hjemløse eller misbrugere. Det oplyser Statens Serum Institut.