Forbud mod elfenben rammer kunsthåndværkere i Alaska

Flere amerikanske stater sidestiller hvalrostænder med elfenben, som ikke må importeres. Men hvalrostænder er ikke ulovlige, og misforståelsen går ud over kunsthåndværkere.
Kunsthåndværker lavet af hvalrostænder er en gammel tradition i Alaska og har en stor kulturel betydning. Arkivfoto

Isen på Beringshavet smelter, og det gør jagten på hvalrosser vanskelig. 

Det fortæller Perry Pungowiyi, der er jæger fra det vestlige Alaska.

Men han er også kunsthåndværker, og det betyder, at han har endnu et problem. For juridiske hindringer er også dukket op i nogle amerikanske stater, der sidestiller hvalrossers tænder med elfenben fra elefanter. Der må hverken importeres eller fremstilles noget af elfenben, og forbuddet rammer også tænder fra hvalrosser.

Det betyder, at det bliver sværere for kunstnere som Perry Pungowiyi at sælge kunsthåndværk. Og desværre er det også blevet sværere for ham at sætte tænderne i en hvalrosbøf.

- Vi vil hellere fange vores egen mad end at købe den hos en købmand, når vi ikke har penge, siger Perry Pungowiyi til Arctic Today.

Hvalrosser er ikke truede

Problemet med den manglende indtjening til kunsthåndværkerne har ført til, at der i juni blev arrangeret et møde mellem fangere fra de to bygder Savoonga og Gambell på St. Lawrence øen og de alaskanske medlemmer af den amerikanske kongres og Senatet. Formålet var at finde en løsning på problemet, så salg af kunstgenstande, der er fremstillet af hvalrostænder, kan blive accepteret i USA.

I USA har flere stater, for eksempel Californien, Nevada og Hawaii, helt forbudt salget af elfenben. Desuden er 12 andre stater ved at lave love der vil forbyde det, oplyser hjemmesiden Voice of the Arctic Inupiat.

Desværre har lovgiverne ikke forstået, at hvalrostand er noget helt andet en elefanternes stødtænder, og at det er fuldt lovligt at sælge det.

Hvalrosser er nemlig ikke en truer dyreart. Tværtimod er der masser af hvalrosser i Alaska, hvor det anslås, at der lever omkring en kvart million hvalrosser i Bering Strædet og havet omkring det.

Kunsthåndværker lavet af hvalrostænder er en gammel tradition i Alaska og har en stor kulturel betydning.

Ifølge Melanie Bahnke, der er formand for organisationen Kawerak, er det svært at beskrive, hvor meget det egentlig betyder. Men det ville være næsten som at forbyde musik, hævder hun.

- Kan du forestille dig en verden uden musik? Sådan føles det for os, når vi ikke kan sælge vores kunsthåndværk, siger hun til Arctic Today.