Forbrugerråd: Undersøg din destinations lovgivning

Undersøg de rettigheder, du har i forhold til det sted, du rejser hen. Sådan siger det blandt andet i kampagnen fra Forbrugerrådet til denne sommers rejsende.
Skrevet af Jette Andersen
11. juli 2012 07:39

- Der er nemlig forskel på om man rejser indenrigs eller udenrigs. Om man rejser til eller fra Grønland, er der også en forskel på.

Sådan siger forbrugerkonsulent i Forbrugerrådet, Malene Lynge.

Grunden til forskellene, er at der skal tages højde for ikke kun vores egen lovgivning, men også til EU-lovgivningen, når man skal rejse udenrigs.

Kender du dine rettigheder, hvis du for eksempel har købt et par fine italienske sko i Skandinaviens største shoppingcenter Fields i Danmark, men opdager en fejl, efter du er kommet hjem til Grønland, som for eksempel et hul i sålen?

- Vi opfordrer altid folk til at henvende sig til det sted, hvor de har købt varen, som er defekt. I loven er man beskyttet af at kunne få udbedret de fejl og mangler på de varer man køber, inden for en bestemt periode. Som regel finder man en løsning på det, men kan man ikke blive enige, så træder vi ind og hjælper til.

Helt anderledes står det til, hvis skoene er købt i Italien.

- Der vil det være den italienske lovgivning, der er gældende. Vi kender ikke al lovgivning i hele verden, men vi kan gøre, hvad vi kan, for at hjælpe forbrugerne.

Også er der vist ret mange, der kender til det at misse en flyver. Hvad er så ens rettigheder, hvis man ikke har nået sin flyver og man er i Malaga? Forbrugerkonsulent Malene Lynge siger:

- Der er ikke noget lovgivning som sådan, der beskytter en i forhold til det. Det er simpelthen de betingelser, man har købt billetten under. Og da må man jo så henvende sig til det luftfartsselskab, man har købt billetten hos, for at finde ud af hvad ens rettigheder er. Det kan være, man bliver nødt til at købe en ny billet, men det kan også være at den kan bookes om til en ny dato.

Forbrugerrådet har dag lagt et skema ind, hvor det kan ses, hvilke rettigheder man har hvornår, i forbindelse med forsinkelser og aflysninger.