Forbrugerne betaler for anlæg og drift af vandkraft

Nukissiorfiit og Hjemmestyre oplyste borgerne i 2007, at elprisen med et vandkraftværk maksimalt ville være 1,65 kroner pr. kWh den dag det stod færdigt. Nu er prisen istedet sat til næsten det dobbelte.
Skrevet af Mads Lynge
18. februar 2011 12:56

Anlægget og driften af vandkraftværket i Sisimiut skal betales. Og det er borgerne i Sisimiut de nærmeste til. Derfor fordobles el-priserne nu i byen, siger Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Jens B. Frederiksen i en kommentar til borgmester Hermann Berthelsens hvasse kritik af prisforhøjelsen.

- Det der gør, at man er nået op på 3,02 kroner pr. kWh er, at prisen bliver udregnet lokalt efter de omkostninger, der er til at fremstille el. Og der er bygningen af det nye vandkraftværk naturligvis en væsentlig årsag hertil. Fordi der er anlægsomkostninger, ligesom det er renter og lignende, der er bestemmende for prisen, siger medlem af Naalakkersuisut for infrastruktur, Jens B. Frederiksen.

Han har idag bedt Nukissiorfiit om en redegørelse for, hvordan man på daværende tidspunkt, altså i 2007, kunne komme med så lavt et et skøn.

I korte træk handler sagen om, at den daværende Sisimiut Kommune i januar 2007 fik oplyst af Nukissiorfiit og Hjemmestyre, at elprisen med et vandkraftværk maksimalt ville være 1,65 kroner pr. kWh den dag vandkraftværket stod færdigt.

Nu er prisen istedet sat til 3,02 kroner pr. kWh. Et beløb, der ifølge borgmester Hermann Berthelsen betyder i omegnen af tre millioner kroner i ekstra omkostninger for Qeqqata Kommunia.

Han havde helst set det beløb FØR de lagde budgettet for i år, og sætter spørgsmålstegn ved Nukissiorfiits regnskabsmetoder:

- Vi har allesammen glædet os til at bruge vandkrafts-el, men nu viser det sig, at det faktisk har været dyrere. Gad vide hvor meget det kommer til at koste i Ilulissat, der har færre indbyggere, og hvor anlægget bliver meget dyrere end vores vandkraftsværk, siger Hermann Berthelsen.