Forbrugere fortørnet over Great Greenland

De sælskind, som Great Greenland sælger i Grønland er både af dårlig kvalitet og samtidig alt for dyre. Sådan lyder kritikken fra forbrugere.
Skrevet af Oline I. Olsen
17. februar 2011 12:51

- Sælskind, der bliver solgt i Grønland, er af dårlig kvalitet. Skindet er tørt og revner, siger Iluna Johansen fra Ilulissat. Forbrugere er samtidig fortørnet over, at Great Greenland sælger skind til spotpriser på udenlandske auktioner. Kritikere mener, at grønlandske forbrugere gerne vil give en bedre pris for sælskind end de udenlandske auktioner.

Iluna Johansen fra Ilulissat syer i skind på bestilling, men er på grund af Great Greenlands priser på sælskind kun begyndt at købe skind, når det er allermest nødvendigt.

Great Greenland kvalitetsmærker sine sælskind med bogstaverne A, B, C, D og E. De bedste sælskind er mærket med A og de dårligste med E. Og priserne er for høje, mener Iluna Johansen.

- De sælskind, som er mærket med A, bliver solgt for 1.696 kroner i Grønland. A- og B-kvaliteterne bliver ikke solgt i ret mange butikker, kun C-, D- og E-mærkede sælskind er på markedet. F.eks. koster et lille ringsælskind 400 kroner i Pisiffiks møbelmagasin. C-mærket skind af grønlandssæl kan koste 7-800 kroner i turistbutikker og andre butikker, siger Iluna Johansen, der er forarget over de høje priser.

Great Greenland har netop solgt 700 sælskind på udenlandsk auktion til en gennemsnitspris på 275 kroner. Og Iluna Johansen er forundret over disse salgspriser.

- Jeg blev så forbavset. Gad vide hvilken kvalitet, de skind havde? Jeg undrer mig virkelig meget over det, siger hun.

En anden forbruger kritiserer Great Greenland for ikke at være god nok til at sælge skind i Grønland. Ane Dahl fra Qeqertarsuaq har ingen muligheder for at købe garvede skind fra Great Greenland, da de ikke bliver solgt i byens butikker. Ane Dahl mener, at forbrugere i Grønland ville give en bedre pris på skind end auktioner i udlandet.

- Hvis de kan købe et skind til kun 275 kroner på udenlandske auktioner, hvorfor kan grønlandske forbrugere så ikke købe et skind til 400 eller 500 kroner, eller for lidt under det? Grønlandske forbrugere kan godt konkurrere med 275 kroner, siger Ane Dahl.