Forbedret barselsorlov fra næste år

Naalakkersuisut - Landsstyret - lægger med et nyt lovforslag op til mere fleksible regler om orlov og dagpenge i forbindelse med graviditet, barsel og adoption.
Skrevet af Karsten Sommer
07. juli 2009 06:36

De nye regler ændrer ikke ved varigheden af de gældende orlovsperioder. Men det bliver nu muligt for for forældrene at afbryde en orlov uden at fortabe den resterende del af orlovsperioden og retten til dagpenge. Det betyder i praksis, at forældrene får mulighed for f.eks. at deltage i arbejdsrelaterede konferencer og kurser uden dermed at miste orlovsrettighederne.

De nye bestemmelser indføjes i loven for at sikre, at nybagte forældre karrieremæssigt ikke bliver dårligere stillet end deres kolleger, der har overstået barnefødslerne eller har valgt at være single.

De nye regler gælder også for skolesøgende og studerende, der nu får mulighed for at afbryde barsels- eller forældreorloven for f.eks. at afslutte en eksamen og så senere genoptage orloven.

Den nye barselslovgivning betyder samtidig, at adoptivforældre ligestilles med biologiske forældre, så de også får ret til mindst 17 ugers orlov i forbindelse med modtagelsen af barnet.

Alt sammen under forudsætning af at loven altså vedtages på landstingets efterårssamling.