Forbedrede søkort på vej

Den danske regering lægger op til bedre søkort i Arktis under miljøministermødet i Ilulissat.
Skrevet af Karsten Sommer
08. juni 2010 09:15

Sammen med Grønlands Selvstyre har Miljøministeriet lavet en aftale om fornyelse af søkortene for området:

- Fornyelse og opdatering af søkort er en væsentlig faktor for at forebygge ulykker, og mange af de nuværende kort over de grønlandske farvande er ikke tilpasset den moderne søfarts brug af satellit­navigation. Derfor har vi sammmen med Kort- og Matrikelstyrelsen valgt at iværksætte en modernisering af de grønlandske søkort, siger den danske miljøminister Karen Ellemann til Berlingske Tidende.

Olieboring i det arktiske områder er ifølge miljøministeren ikke på den officielle dagsorden under mødet, men hun forudser, at emnet alligevel bliver berørt på grund af oliekatastrofen i den Mexicanske Golf.:

- Jeg vil opfordre landene til at udvise maksimal åbenhed omkring deres tilladelser til olieboringer, og hvilke sikkerhedskrav de stiller. Det er den eneste måde som alle kan være sikre på, at miljøhensynene bliver fulgt til punkt og prikke, siger ministeren.

Danmark kan i princippet også kun komme med henstillinger. Grønland bestemmer selv over sin råstof­udvinding.

- Så vi kan kun opfordre til, at man udnytter den viden om råstofudvinding, der findes i andre lande, og trækker den ind i det arktiske område, siger ministeren og tilføjer, at man må afvente undersøgelsen, der er igangsat omkring det fatale udslip i Den Mexicanske Golf, før der stilles eventuelle nye krav om forebyggelse af olieudslip i Arktis.