Forbedrede forhold for forskerne på forskningsstation Zackenberg

Forskerne på station Zackenberg har fået udvidet deres arbejdsområde betragteligt. Grunden er en nyetableret bro over Zackenberg-elven, der førhen var stort set umulig at krydse på betryggende vis.
Skrevet af Peter Troelsen
05. november 2013 07:53

Hvor man førhen skulle bruge en gummibåd og en stålwire for at komme over på den anden side af elven, hvor der er meget stærk strøm, er der nu en helt fast forbindelse.  Midlertidige løsninger er skyllet væk, når en gletchersø i fjeldene brød isbarrieren, og skyllede alt ikke nagelfast væk.

Den nye bro er godt og grundigt fæstnet i permafrosten i området omkring forskningsstation Zackenberg, og med den nye bro, kan de stadigt flere forskere på Zackenberg inddrage området vest for elven i det store forskningsarbejde, der foregår i området.

-Nu kan vi udvide det område forskerne arbejder i. Efter 17 års brug af den østlige side var der ved at blive lidt pakket. Vi får bedre, og væsentlig sikrere, adgang til nogle andre typer terræn og et stort søområde. Endelig giver den nye bro også mulighed for en væsentlig bedre måling af hvor meget vand der strømmer gennem elven, forklarer viceinstitutleder Mikkel Tamstorf fra forskningsstation Zackenberg