Forældet fiskeriflåde skal skiftes ud

Naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen har et klart budskab. Hun vil have ryddet op i det kystnære fiskeri, der er præget af en forældet flåde med alt for højevedligeholdelsesomkostninger.
08. marts 2011 10:35

- Et forhold der hindrer et økonomisk bæredygtigt fiskeri, lyder det fra Naalakkersuisut. Et forslag til ændring af fiskeriloven blev præsenteret tirsdag.

Ane Hansen vil have med sit nye forslag have skabt rammerne for et konkurrencedygtigt fiskeri, der kan sikre fiskerne et godt afkast og samtidig sikre samfundet et økonomisk udbytte ved udnyttelsen af de fælles fiskeressourcer. Det der også kaldes en ressourcerente.

Men flådefornyelsen kræver investeringer. Skønsmæssigt vil det koste mellem 600 og 700 millioner kroner. Og det er mange penge i dagens Grønland. Derfor vil Ane Hansen i første omgang forsøge at støvsuge den private kapital i Grønland.

Og hvordan vil hun så gøre det? - Jo, hun vil fjerne kravet om, at for at få en licens skal man have haft sin hovedindtægt fra fiskeri i mindst to år.

En besværlig administrativ størrelse, som hun siger. Fordi bestemmelsen afskærer tilførslen af kapital fra landkrabber om man så må sige. Men det skal der lave om på, der skal åbnes op for investeringer udefra.

Og de investestorer skal så lokkes til ved, at rejekvoten for det indenskærs fiskeri forhøjes fra de nuværende 10 procent til 15 procent af den samlede rejekvote.

Hun håber, at det kan lokke private investorer til. Det kan være enkeltpersoner, grønlandske selskaber, institutioner som pensionskasser og så videre, og så videre....

Lovforslaget skal efter planen sættes i kraft den 1. januar næste år. Og umiddelbart efter på forårssamlingen er Ane Hansen så klar til at udløse andet trin af fiskerilovgivningen. Og den vil omfatte generationsskifteproblematikken i rejefiskeriet, spørgsmålet om udenlandsk ejerskab, landingspligt, resourcerentespørgsmålet, opdelingen i kystnært og havgående fiskeri og endelig opsigelsesvarsler for kvoteandele.

Eller kort sagt en ordentlig mundfuld, der nok kan give anledning til megen politisk rumlen og organisatorisk larm.

Forslaget til ændring af fiskeriloven bliver behandlet i Inatsisartut under forårssamlingen og skal efter planen træde i kraft den 1. januar 2012.