Folk skal lære at spare

Fiskere har ligesom andre lønmodtagere mulighed for at modtage offentlig hjælp, når kvoterne er fisket op.
Skrevet af Noah Mølgaard
22. december 2010 11:32

Folk, der bliver ramt af ledighed, deriblandt fiskerne, har mulighed for at henvende sig til socialkontoret og få offentlig hjælp.

Det forklarer medlem af naalakkersuisut for sociale anliggender Maliina Abelsen i sit svar til Siumuts formand Aleqa Hammond, der er i et såkaldt paragraf 36 spørgsmål har efterlyst planer for, hvordan naalakkersuisut vil hjælpe fisker- og fangerfamilierne der i disse dage har lav indkomst. Kvoten på hellefisk er fisket op ved Uummannaq og Upernavik og der kommer ingen ekstra kvoter.

Maliina Abelsen understreger i sit svar at fiskernes situation ikke har ændret sig i forhold til 2009, hvor der har været samme kvote. Men den nuværende situation med fiskeri stop er opstået, da fiskerne har fisket kvoten op hurtigere i forhold til forrige år. Det er et tegn på at en del af fiskeri flåden er blevet mere effektiv, men det går ud over jollefiskerne, der ikke er nær så effektive som de store fartøjer. Nogle fiskere har derfor haft samme eller bedre indtjening i 2010, mens andre muligvis har tjent mindre.

Og når fiskeren og fangeren står uden indtægt, så har han mulighed for at søge hjælp hos kommunen og han har ligesom andre borgere ret til offentlig hjælp og han kan modtage hjælpen uden at skulle aflevere sit erhvervsfangerbevis. Kravet er blot at han ligesom andre skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet for at modtage hjælp.

Maliina Abelsen understreger at departementet har sendt vejledning til kommunernes socialforvaltninger, hvor fangernes og fiskernes rettigheder også er beskrevet.

Der er sat initiativer igang for at fremme beskæftigelsen i Qaasuitsup kommunea, hvor der blandt andet har været kursus for arbejde i oliebranchen og der har været afholdt forskellige kurser for fabriksansatte.

Maliina Abelsen forklarer også at naalakkersuisut arbejder for at undgå at samme situation opstår næste år, hvor fiskere og lønmodtagere bliver ramt af ledighed i december.

Der bliver derfor indført månedskvoter for at sprede fiskeriet over hele året og det vil gælde fra 2011.