Folk på østkysten frygter isbjørneangreb

Der er efterhånden så mange isbjørne på østkysten, at det er livsfarligt at bevæge sig uden for byzonen uden riffel. Og derfor bør den kvoterede isbjørnefangst stoppes øjeblikket, mener Harald Bianco, medlem af Inatsisartut for IA.
01. november 2009 12:34

Han har derfor stillet et såkaldt paragraf 36-spørgsmål til Naalakkersuisut, hvori han kræver svar på, hvad fremtidsplanen er for den kvoterede jagt på isbjørne i Østgrønland.

- Vi fra østkysten mener helt bestemt, at den nuværende kvoterede isbjørnefangst i Østgrønland bør bringes til ophør - så længe der end ikke er foretaget en bestandsoptælling. Borgerne i øst er i farezonen og kan risikere isbjørneangreb, og vi håber derfor, at man ikke bare lader stå til og blot afventer dødsfald, skriver Harald Bianco blandt andet i begrundelsen for sit spørgsmål til Naalakkersuisut.

Han henviser desuden til, at flere fangere har set, at der langs indlandsisens rand er så mange isbjørne, at de har lavet stisystemer, ligesom rensdyr eksempelvis gør.

- Disse områder har de seneste 15 år ikke været genstand for helårsfangster, hvorfor der nu må være meget store bestande, påpeger Harald Bianco.