Fokus på inuits klædedragter i Grønland og Canada

Klæder skaber folk. Det er tanken bag et forskningsprojekt af arkæolog og ph.d. i Eskimologi Peter Andreas Toft fra Nationalmuseet, som i dag har fået bevilliget et to-årigt forskningsstipendiat under Det Frie Forskningsråds Sapere Aude program.
Skrevet af mlk
16. december 2013 06:15

Peter Andreas Toft skal undersøge den europæiske indflydelse på inuits klædedragt i Grønland og Canada fra 1700 til 1930.

Ideen til projektet opstod under hans arbejde med sin ph.d., hvor et par grønlandske klædedragter indgik.
- Jeg fik lyst til at undersøge, hvordan dragten blev brugt lokalt til at signalere status og social identitet i Grønland, og hvordan vareudbud og europæiske modestrømninger påvirkede dragtens udformning i kolonisamfundene, siger Peter Andreas Toft.

I projektet kommer historiske dragter fra blandt andet Upernavik, Disko, Nuuk, Sydøstgrønland og Canada til at indgå. Peter Andreas Toft vil bruge en del af pengene fra stipendiatet til at besøge inuit-dragtsamlinger i udlandet og arrangere en konference på Nationalmuseet i 2015.

Sapere Audes forskertalent bevilling tildeles i dag 39 yngre forskere, og skal især bruges til ophold i udlandet eller til at arrangere internationale forskerkonferencer. Bevillingen er på op til 500.000 kroner.

Foruden Peter Andreas Toft har også blandt andre biologen Shane Terry Gero modtaget stipendiatet til at studere kaskelothvalernes sang.