Fokus på grønlændere savnes i valgkamp

Avalak og Fællesforeningen Inuit havde gerne set en valgkamp med mere fokus på grønlændere i Danmark, også de velfungerende.
Skrevet af Martine Lind Krebs
19. november 2013 10:47

Blandt de stemmeberettiggede ved valget til kommunal- og regionsråd i Danmark i dag er de godt 400 studerende, som under deres studier kan stemme både i Grønland og i Danmark. Men de studerende organisation i Danmark, Avalak, har valgt ikke at bruge kræfterne på lokalpolitik. Her satser man i stedet på at påvirke de grønlandske politikere, forklarer formand Hans Peder Kirkegaard.

-Vores fokus er de grønlandske politikere, hvor vi for eksempel lige har haft workshop med naalakkersuisoq for uddannelse i forbindelse med jobmessen, siger han.

Det er forskelligt, hvor meget grønlandske studerende i Danmark engagerer sig i dansk politik.

- Der er enkelte studerende, der på eget initiativ er engagerede. Men flere studerende følger ikke med, fordi de følger med i grønlandsk politik i stedet for og ikke føler, at de behøver at stemme i det danske kommunalvalg, fordi de alligevel skal hjem snart, siger Hans Peder Kirkegaard.

En af grundene er, at Avalak ikke føler sig hørt i valgkampen. Det eneste vælgermøde for grønlandske vælgere var arrangeret af organisationen Stemmer på Kanten, der vil få flere udsatte til stemmeurnerne.

-Det er uheldigt, at det kun er dem, der er fokus på, og ikke på os velfungerende i Danmark, siger Hans Peder Kirkegaard.

Formanden for Fællesforeningen Inuit Bitha Metelmann efterlyser også fokus på grønlændere i Danmark i valgdebatten.

- Her på Lolland, hvor jeg bor, er det naturligt, at der ikke er fokus på det. Men i de store byer kunne der godt være mere, siger hun.

Hun oplever, at flere grønlændere i Danmark finder det besværligt at finde rundt de danske valgprocedurer. Organisationen Stemmer på Kanten har tidligere kritiseret, at der ikke findes grønlandsksproget materiale om, hvordan man skal stemme. Og det er Bitha Metelmann enig i.

- Det kunne være godt med noget materiale, så man kan navigere i valgmaterialet, og så man kan finde ud af, hvordan man skal stemme, siger hun.

I lighed med Avalak har de grønlandske foreninger i Danmark dog ikke selv gjort noget for at skabe grønlandsk engagement i valgkampen.

- Vi har tidligere haft besøg af politikere, men der kom ikke ret mange. Folk interesserer sig ikke for politik, siger Bitha Metelmann.