Første lastbiler med nødhjælp kører ind i Gaza efter ophobning

Egyptisk tv viser billeder af lastbiler med nødhjælp, mens de krydser grænsen til Gaza.
Fra international side har der været stor opmærksomhed om netop Rafah-overgangen, da det er den eneste indgang til Gaza, som Israel ikke har kontrol over. Lastbiler med nødhjælp har stået i kø på den egyptiske side. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
21. oktober 2023 15:02

De første lastbiler med nødhjælp er lørdag kørt ind i Gazastriben, efter at en konvoj har hobet sig op ved grænseovergangen Rafah til Egypten. Det rapporterer en række internationale medier.

Egyptisk tv viser lørdag livebilleder af lastbilerne, mens de krydser grænsen.

Der har været meldinger om hundredvis af lastbiler ved overgangen, som er den eneste ind i Gaza, som Israel ikke kontrollerer. Langtfra alle lastbilerne kommer dog ind.

Åben grænse

Ifølge den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas var der lørdag planer om at få en konvoj med 20 lastbiler med medicin og en begrænset mængde mad ind.

Flere medier - heriblandt CNN og AFP - melder, at grænseovergangen lukkede, kort efter at konvojen kørte ind.

Det var USA's ambassade, som først oplyste, at grænseovergangen ville åbne lørdag klokken 10 lokal tid. Det svarer til klokken 05.00 grønlandsk tid.

Ambassaden antydede, at det måske også kunne betyde, at udlændinge ville få mulighed for at forlade Gaza.

- Hvis grænsen bliver åbnet, ved vi ikke, hvor længe den vil forblive åben for udlændinge for at forlade Gaza, skrev ambassaden.

Opfordring fra generalsekretær

Lastbiler med nødhjælp har holdt i kø på den egyptiske side af grænseovergangen. Fra international side har der været stor opmærksomhed om netop Rafah-overgangen.

Fredag besøgte FN's generalsekretær, António Guterres, den egyptiske side af overgangen.

Her opfordrede han ifølge nyhedsbureauet Reuters til, at et meningsfuldt antal lastbiler med nødhjælp får mulighed for at komme ind i Gaza. Han opfordrede til, at kontroller skal være hurtige.

Israel ønsker lastbilerne kontrolleret, så nødhjælp ikke når frem til Hamas.

Denne weekend er det to uger siden, at Hamas angreb Israel.

Israel har indført en total blokade af Gaza. Mad, medicin og brændstof kan ikke komme ind, og ngo'er har advaret om potentielt katastrofale konsekvenser for civile i området. Hamas' pressekontor siger ifølge Reuters, at den ventede nødhjælp ikke vil "ændre på den katastrofale sundhedsmæssige situation i Gaza".