FN vil puste liv i samisk sprog

En FN-rapport mener, at de nordiske lande bør øge deres økonomiske støtte til de samiske parlamenter for at puste nyt liv i de samiske sprog og give de samiske børn og unge en passende uddannelse.
20. januar 2011 05:02

Rapporten, der blev offentliggjort i sidste uge, er udarbejdet af FN's specialrapportør for oprindelige folk, professor James Anaya. Det skriver The Barents Observer.

Han opfordrer de nordiske lande til at yde øjeblikkelig og tilstrækkelig finansiering til de samiske parlamenter, så de kan iværksætte projekter, der kan opfylde disse mål.

Anaya roser dog Norge, Sverige og Finland for hver især at give spørgsmål vedrørende oprindelige folk stor opmærksomhed i forhold til andre lande, og han mener at initiativerne for de oprindelige folk i de nordiske lande er vigtige eksempler i kampen for at sikre oprindelige folks rettigheder, står der i rapporten.

På trods af landegrænser eksisterer Sami fortsat som et folk, der er forenet af kulturelle og sproglige bånd og en fælles identitet. Der findes ialt 9 Sami-sproggrupper, men FN's rapport konstaterer, at den brede vifte af Sami-sprog er faldende.

Et af forslagene i rapporten er, at staterne og de samiske parlamenter bør samarbejde om at udvikle og gennemføre foranstaltninger, der kan øge bevidstheden om det samiske folk i medierne og offentligheden, herunder i skolernes læseplaner.