FN sætter fokus på borgerinddragelse

En ekspertgruppe i FN-regi arbejder på en rapport om oprindelige folks ret til at deltage i beslutninger om udvinding af landets ressourcer.
16. juli 2010 09:27

I denne uge har der været midtvejsevaluering af eksperternes arbejde i Geneve, hvor rådgiver for ICC Sara Olsvig har været med.

Som det er i dag kan Inatisartut på vegne af hr. og fru Grønland sige ja eller nej til store projekter om landets ressourcer og territorium, der griber ind i folks hverdag. Det gælder for eksempel aluminiumsprojektet i Maniitsoq og mineralplanerne ved Kvanefjeldet. Disse beslutninger vil FN gerne have befolkningen inddraget i.

Det kan ske på flere måder. Inatsisartut har et folkeligt mandat, men det kan også ske via folkeafstemninger.

Uanset hvad skal befolkningerne oplyses om projekterne. Her er begrebet "frit, fortgående og informeret samtykke" centralt, og det begreb har været drøftet på møderne, fortæller Sara Olsvig:

- Disse oplysningsprocesser skal være åbne, gennemsigtige og upartiske.

Diskussionerne viser, at FN's Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder er et levende og bevægeligt dokument. Derfor skal beslutningsprocesserne tilpasses det enkelte samfund, det drejer sig om.

ICC sidder i den arktiske arbejdsgruppe sammen med repræsentanter fra samerne. Arbejdsgruppen har foreslået, at ekspertgruppen får mandat til at lave en opfølgning på, om landene følger de anbefalinger, som ekspertgruppen ender med at nå frem til.

Ekspertgruppen skal aflevere dens endelige rapport til Menneskerettighedsrådet næste år.